Meteen naar de inhoud

Heen & Weer


De “Heen&Weer” werd tussen 1908 en 1909 gebouwd door de Antwerpse orgelbouwer J.Bursens, en is daarmee het oudst bekende orgel van dit fabrikaat. Origineel werd het als dansorgel gebouwd. Hiervan bestaat nog een foto die voor de fabriek werd genomen.
Kort na de 1° wereldoorlog werd het orgel naar Nederland overgebracht en verbouwd tot een compacter straatorgel. Dit was het lot van vele Belgische dansorgels. Instrumentaal bleef het voor het grootste gedeelte origineel, maar omdat het front in deze hoedanigheid veel te groot was voor op straat werd deze een stuk verkleind. Het huidige front is duidelijk terug te herkennen op de foto:

Toen het orgel voor het eeuwfeest “100 Jaar Orgelbouw Bursens” in oktober 2008 opdook, greep Alberic Godderis (22) uit De Panne de kans om het historisch instrument in zijn atelier te halen.

Het instrument werd terug speelklaar gemaakt, daar het orgel net na dat eeuwfeest de geest had gegeven. Een grondige restauratie van het volledige instrument zal nog volgen.
Maar intussen kan de “Heen&Weer, na jaren terug uit de anonimiteit treden.

Het is de ambitie van de jonge eigenaar om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met dit prachtig stukje Belgisch/Nederlands cultureel erfgoed.

Ongetwijfeld zullen de muziekliefhebbers houden van de zachte, authentieke tonen van het oudste nog draaiende orgel uit de Hobokense orgelcultuur.

  • Technische aspecten

    Bouwer: Joseph Bursens
    Bouwjaar: 1908-1909

    Dispositie:
    – aantal toetsen : 68
    – bassen : 6 gedekt + gedekt hulp + 6 trombones in forte
    – accompagnementen : 9 , gedekte + strijker
    – toetsen voor zang : 17
    – registers zang : bourdon, viool, piston
    – tegenzang : 17 toetsen
    – registers tegenzang : viool, fluit 8 ‘, cello, undamaris, cello-grave
    – percussie : grote trom, kleine trom, bekken, woodblock